You are viewing a plain text version of this content. The canonical link for it is here.
Posted to derby-dev@db.apache.org by "Rick Hillegas (JIRA)" <ji...@apache.org> on 2013/10/02 15:12:25 UTC

[jira] [Commented] (DERBY-6362) CHECK constraint uses wrong schema for unqualified routine invocations

    [ https://issues.apache.org/jira/browse/DERBY-6362?page=com.atlassian.jira.plugin.system.issuetabpanels:comment-tabpanel&focusedCommentId=13783896#comment-13783896 ] 

Rick Hillegas commented on DERBY-6362:
--------------------------------------

I see 3 messages in the email thread which Knut cited. The conclusion in the last message involves a leap of reasoning which I don't understand. The referenced part of the standard (part 2, section 4.27.2) just says that the routine's schema is determined when the check constraint is declared. It still doesn't say which of the 3 options is correct. I don't understand which part of the standard supports option C.

Option C gives rise to non-deterministic behavior if the DDL is dumped via dblook and then re-run. You are not guaranteed that the CHECK constraint will be re-created from the same schema. Options A and B don't have this problem. I would be reluctant to introduce this non-determinacy.

I can't reconstruct why the solution to DERBY-3944 preferred option B over A. Thanks.

> CHECK constraint uses wrong schema for unqualified routine invocations
> ----------------------------------------------------------------------
>
>                 Key: DERBY-6362
>                 URL: https://issues.apache.org/jira/browse/DERBY-6362
>             Project: Derby
>          Issue Type: Bug
>          Components: SQL
>    Affects Versions: 10.10.1.1
>            Reporter: Knut Anders Hatlen
>
> DERBY-3944 fixed the problem with CHECK constraints invoking different routines depending on who performed the triggering INSERT or UPDATE statement.
> The discussion leading up to DERBY-3944 can be found here: http://mail-archives.apache.org/mod_mbox/db-derby-dev/200811.mbox/%3C4919CD4A.5010408@sun.com%3E
> Three alternatives are discussed in the thread:
> A) The schema that holds the CHECK constraint?
> B) The schema that holds the table?
> C) The current schema when the CREATE TABLE statement was issued?
> The conclusion in the thread was that option C was the correct one. However, what was implemented, was option B.
> I cannot find any information in DERBY-3944 about why option B ended up being chosen, so I assume that it was unintended.
> Here's an ij script that shows how the CHECK constraint tries to invoke the TO_HEX function in the schema of the target table (S2) instead of the schema that was the current schema at the time of CREATE TABLE:
> ij version 10.10
> ij> connect 'jdbc:derby:memory:db;create=true';
> ij> create schema s1;
> 0 rows inserted/updated/deleted
> ij> create schema s2;
> 0 rows inserted/updated/deleted
> ij> create function s1.to_hex(i int) returns char(4) language java parameter style java external name 'java.lang.Integer.toHexString' no sql;
> 0 rows inserted/updated/deleted
> ij> set schema s1;
> 0 rows inserted/updated/deleted
> ij> create table s2.t(x int, constraint cc check(to_hex(x) <> '80'));
> 0 rows inserted/updated/deleted
> ij> insert into s2.t values 1;
> ERROR 42Y03: 'TO_HEX' is not recognized as a function or procedure. (errorCode = 30000)
> ij> create function s2.to_hex(i int) returns char(4) language java parameter style java external name 'java.lang.Integer.toHexString' no sql;
> 0 rows inserted/updated/deleted
> ij> insert into s2.t values 1;
> 1 row inserted/updated/deleted



--
This message was sent by Atlassian JIRA
(v6.1#6144)